Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zanger Matt Dusk is hopeloze romanticus

Shownieuws

Matt Dusk is een hopeloze romanticus. Als hij voor een meisje muziek opzet, is dat altijd iets zwoels en jazz-achtigs. Zijn nieuwe album komt op 29 mei uit.

Horoscopen en handlezen zijn aan zanger Matt Dusk niet besteed. Als hij wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft, duikt hij eerst in iemands muziekcollectie. "Muziek zegt heel veel over mensen", zegt Dusk tegen Novum Nieuws. "Onbewust stem je je muzieksmaak af op wie je eigenlijk bent." Zijn muziekcollectie toont dan ook wie hij zelf is. "Een hopeloze romanticus natuurlijk."

De 25-jarige Canadees scoorde met zijn eerste album Two Shots bescheiden hits in zijn eigen land en de Verenigde Staten. De croonerzanger staat bekend als een liefhebber van Frank Sinatra, Ella Fitzgerald en Tony Bennet. "En ja, dat zou ik ook opzetten als ik een meisje mee naar huis neem", vertelt hij. "Sinatra is af en toe misschien te vrolijk, dus misschien dat ik eerder iets van jazz kies. Het hangt er maar net vanaf waar ik op uit ben", zegt hij met een knipoog.

Dusk was in Nederland voor een optreden in het televisieprogramma 'Dancing with the stars' en ter promotie van zijn nieuwe album Back in Town. Hij beschrijft de cd als een mix van bigband, jazz, pop, country, dance en r&b. "Dat klinkt alsof het een bij elkaar geraapt zooitje is", beseft Matt. "Maar zo is het niet. Dit album is gevarieerd in stijl, maar eenzijdig in originaliteit. Meer dan dat is het een leuk album, dat je opzet voordat je een avondje uit gaat."

Met muziek kun je de realiteit ontsnappen en intimiteit opwekken, weet de zanger. "Maar je kan er ook keihard op zitten janken als je moe, verdrietig of boos bent." Hij heeft dat zelf ook ervaren. "Drie jaar geleden zat ik in een ongelooflijke dip. Mijn relatie was uit en iemand die mij zeer dierbaar was, overleed. Uren zat ik aan tafel voor me uit te staren, tot ik Sinatra opzette. Toen was ik even ergens anders, op een heel mooie plek " Optreden is voor Dusk 'een soort spirituele ervaring'. "Te vergelijken met mediteren", legt hij uit. "Je begeeft je in een magisch gebied."

Op playbacken zal Dusk nooit worden betrapt. "Wat heeft het voor zin als ik een beetje met mijn lippen sta te bewegen op een geluidsband? Ik vind het al erg genoeg dat ik voor tv-optredens wel eens zonder live muzikanten moet staan. Het klinkt als een cliché, maar zingen is mijn lust en mijn leven. Als ik het bedrijf van mijn vader had overgenomen, had ik nu een dikkere bankrekening gehad, maar dat is geen reden om iets wel of niet te doen."

Over het optreden bij 'Dancing with the stars' is Matt enthousiast. "Weet je wat zo leuk was? Het publiek keek meer naar de dansers dan naar mij. En dat is precies hoe het hoort, dat je mijn liedje draait als je opgaat in iets dat je raakt." Zelf is hij een 'vreselijke danser'. "Onlangs heb ik wat lessen gehad, maar ik bakte er niets van. Wonderbaarlijk genoeg sta ik wel altijd als eerste op de dansvloer."

Back in Town ligt vanaf 29 mei in de winkels. Op 13 mei verzorgt Dusk het voorprogramma van het Buhrmann Midsummer Jazz Gala, de opening van het 31e North Sea Jazz Festival in Rotterdam, waar hij later dat weekeinde nog een keer optreedt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen