Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Racoon laat het hart spreken

Shownieuws

De Nederlandse band Racoon doet alles vanuit het hart. Alleen op die manier zijn mensen te raken. "We hebben nooit concessies gedaan", vertelt zanger Bart.

De Nederlandse band Racoon doet alles vanuit het hart. Alleen op die manier zijn mensen te raken. "We hebben nooit concessies gedaan", vertelt zanger Bart van der Weide aan Novum Nieuws. "De fout die sommige bands maken, is dat ze te veel met een sound bezig zijn. Wij daarentegen leggen de focus op het liedje. Dat moet kloppen."

Zowel kenners als het grote publiek zijn voor Racoon gevallen. De jongens hebben geen echte verklaring voor hun succes in de Nederlandse muziekwereld. Wel denken ze dat hun timing goed is. "Toen we begonnen, was de insteek om met een akoestische gitaar mooie liedjes te maken. En dat mag weer", weet drummer Paul Bukkens. "Je hoort tegenwoordig Jack Johnson op de radio, net als vele andere singer/songwriters. In die stroming zitten we wel. Dus dat komt mooi samen."

De bandleden van Racoon kunnen nog rustig over straat. "We worden wel eens herkend, maar dat is vooral van: 'Hé man, goed liedje'. Dat is leuk", vindt Van der Weide. "Een mooi compliment steek je toch in je broekzak." Natuurlijk blijft er altijd iets te wensen over. De zanger zou wel nummers voor 'heel de wereld' willen schrijven. "Dat je bij wijze van spreken in Pakistan loopt en een wildvreemde tulband je liedje hoort neuriën, dat lijkt me prachtig."

Ook vinden de bandleden het prachtig wanneer andere, nieuwe bandjes worden omschreven als 'een beetje Racoon-ish'. "Dat betekent dat je een eigen hokje hebt. Dat is mooi", zegt Van der Weide.

Echte voorbeelden uit de muziekindustrie hebben de jongens niet. In Nederland vinden ze Bl¢f, Pete Philly & Perquisite en Nuff Said goed. Van Shania Twain krijgen ze 'kippenvel in de knieholtes', zegt Bukkens. "Daar krijg ik zoveel jeuk van, dat ik spontaan ziek word."

'Another night', de eerste live dvd van de band, is woensdag in de Amsterdamse muziekwinkel Fame Music gepresenteerd. Radio-dj Giel Beelen reikte het eerste exemplaar aan de band uit. De dvd bevat een registratie van een concert van Racoon in Paradiso, een kijkje achter de schermen en alle videoclips. Vierhonderd Racoon-fans waren bij de presentatie.

Racoon bestaat sinds 1997 en bracht in 2000 twee albums uit in stereo. Vorig jaar maakte de band zijn grote comeback. De hitsingle 'Love you more' werd grijs gedraaid op de radio en het album 'Another day' bereikte de platina status.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen