Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Makers Syriana beschuldigd van plagiaat

Shownieuws

De Franse scenarioschrijver Stéphanie Vergniault beschuldigt de makers van de politieke thriller Syriana van plagiaat. Ze eist 2,5 miljoen euro.

De Franse scenarioschrijver Stéphanie Vergniault beschuldigt de makers van de politieke thriller Syriana van plagiaat. Dat meldt het Britse persbureau Reuters. De scenariste claimt dat meerdere scènes uit de film, met onder anderen George Clooney, overeenkomsten vertonen met delen van haar script Oversight, dat ze ontwikkelde tussen 1997 en 2003.

De Française heeft een klacht ingediend tegen filmstudio Warner Bros, George Clooney's productiemaatschappij 'Section eight' en de Amerikaanse regisseur Stephen Gaghan. Maandag vindt een hoorzitting plaats over de kwestie in Parijs. Vergniault eist daarin 2,5 miljoen euro. Warner Bros stelt dat haar bewering 'elke grond' mist.

Volgens Vergniault zijn minstens vijftien scènes direct overgenomen uit haar script. "De karakters en de manier waarop ze zich ontwikkelen, de creatieve elementen en de gehele structuur zijn identiek", vertelt ze. "Toen ik Syriana voor het eerst zag, dacht ik dat ik gek werd toen ik mijn werk herkende. Toen ik me realiseerde wat er gebeurd was, werd ik woedend."

Regisseur Gaghan stelt dat zijn script is geïnspireerd door de autobiografie van oud-CIA-agent Robert Baer. Het verhaal gaat over intriges en corruptie in de internationale olie-industrie. Acteur George Clooney won een Oscar voor beste bijrol voor zijn aandeel in de film. De film zelf was genomineerd voor beste script, maar won de prestigieuze filmprijs niet.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen