Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Steven de Jong maakt film over Elfstedentocht 1963

Shownieuws

Steven de Jong werkt aan een speelfilm over de Elfstedentocht van 1963. De film moet over twee jaar verschijnen, als het schaatsevenement honderd jaar bestaat.

Steven de Jong werkt aan een speelfilm over de Elfstedentocht van 1963. De film moet over twee jaar, als het schaatsevenement honderd jaar bestaat, in de bioscopen verschijnen. "Het verhaal van een groep schaatsers die de strijd met de elementen aangaat spreekt volgens mij enorm aan", vertelt de regisseur aan Novum Nieuws.

De Jong zegt al jaren met het idee voor de film rond te lopen. "In 2003 kreeg ik een stimuleringsprijs van tweehonderdduizend euro omdat mijn film 'De schippers van de Kameleon' de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van het jaar was. Dat geld heb ik gebruikt om het script voor deze film te ontwikkelen." De Friese regisseur is nu op zoek naar financiers. Hij kan met de opnames pas beginnen als geldschieters zijn gevonden. "Maar dat komt wel goed. Enkele publieke en commerciële omroepen hebben enthousiast gereageerd. Dat scheelt een slok op een borrel."

Volgens De Jong spreekt het verhaal over de barre Elfstedentocht van 1963 het publiek erg aan. "Het is eigenlijk geen sportverhaal, maar een verhaal over de wilskracht van de deelnemers. In 1963 won niet de beste schaatser, maar degene die over de meeste wil om te winnen beschikte."

Reinier Paping won op 18 januari 1963 de twaalfde Elfstedentocht. Bij de start van het schaatsevenement vroor het achttien graden. Hoewel de temperatuur overdag wat opliep, kampten de schaatsers de gehele dag met enorme kou vanwege een stormachtige oostenwind. Slechts één procent van de deelnemers haalde die dag de finish op de Bonkevaart in Leeuwarden.

De Jong wil geen schaatsers inhuren om een rol in de film te spelen. "De film speelt zich niet alleen op het ijs af. Ik heb hier goede acteurs voor nodig, geen sporters zonder acteerervaring." De Jong zoekt wel acteurs met een heroïsche uitstraling. "De film heeft geen sterrencast nodig, maar juist acteurs die de heroïek van de deelnemers uitstralen. Als een acteur niet kan schaatsen, zetten we hem wel een halfjaar in training."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen