Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Weduwen boos op Stone om 'World Trade Center'

Shownieuws

De weduwen van twee agenten die in 2001 omkwamen bij de aanslagen op het World Trade Center zijn woedend op Oliver Stone. Ze willen hun mannen niet in de film.

(Novum/AP) - De weduwen van twee agenten die in 2001 omkwamen bij de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York zijn woedend op Oliver Stone. De regisseur maakt momenteel de film 'Word Trade Center' over de aanslagen op de Twin Towers. De twee vrouwen zeggen geen toestemming te hebben gegeven voor een film over de dood van hun echtgenoten. Ook zijn ze ontstemd omdat twee collega's van hun mannen geld verdienen aan de film.

De film vertelt het verhaal van vijf politieagenten die slachtoffers te hulp schoten op het metrostation onder het World Trade Center toen op 11 september 2001 de eerste toren instortte. Twee van de vijf havenagenten kwamen om. De weduwen van deze twee willen niet dat hun kinderen zien hoe hun vaders zijn overleden. Ook voelen ze er niets voor de impressie van de laatste momenten van hun echtgenoten met miljoenen filmkijkers te delen. "Ik heb geen speelfilm nodig om mij te vertellen dat mijn man een held was", zegt een van de weduwen.

Filmstudio Paramount vroeg de weduwen afgelopen zomer de producenten van 'Word Trade Center' te ontmoeten. Een van de twee ging op de uitnodiging in. Zij zegt de filmmakers toen verteld te hebben niet te willen dat haar man op het witte doek te zien is, en dat de andere weduwe daarover hetzelfde dacht. Maar volgens een woordvoerder van Paramount werd de filmstudio pas maanden later op de hoogte gesteld van de bezwaren van de twee weduwen. De studio stelt dat het onmogelijk is de twee agenten uit het verhaal te schrappen en dat het veranderen van hun namen geen recht zou doen aan het eerbetoon.

De twee weduwen zeggen ook gekrenkt te zijn dat twee collega's van hun mannen een lucratieve vergoeding krijgen om als adviseurs van de film te fungeren. Ze zeggen dat een van de twee hen na '9/11' zelfs opzocht om informatie over hun overleden mannen los te peuteren. Later kwamen de weduwen er achter dat de man voor Paramount werkte. De filmstudio bevestigt dat de twee werkzaam zijn voor de film. Ze zouden bedragen van minder dan 250 duizend dollar (ruim 205 duizend euro) krijgen.

'Word Trade Center', met Nicolas Cage in de hoofdrol, is een van de vele films over 'nine eleven' die dit jaar verschijnen. De film van Oliver Stone gaat in augustus in première. De rampenfilms zijn niet onomstreden Veel Amerikanen vinden dat ze te snel na de aanslagen verschijnen.

De filmtrailer van 'United 93' werd vorige week na klachten van bezoekers uit enkele bioscopen in New York geweerd. De bezoekers vonden de beelden te beangstigend. 'United 93' gaat over vlucht 93 van United Airlines. Deze crashte op 11 september 2001 in Pennsylvania, nadat passagiers de kapers van het toestel hadden overmeesterd. Universal Studios heeft voor 'United 93' met de families van alle slachtoffers op de vlucht afgesproken dat zij de film eerst mogen zien voor hij in première gaat. Ook doneert de studio een deel van de opbrengst van de film aan het fonds voor de nabestaanden.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen