Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dan Brown verdedigt zich in rechtszaal

Shownieuws

Dan Brown, schrijver van 'The Da Vinci Code', heeft zichzelf maandag verdedigd voor het hooggerechtshof in Londen. Hij wordt beschuldigt van plagiaat.

(Novum/AP) - De publiciteitsschuwe Dan Brown, schrijver van 'The Da Vinci Code', is maandag verschenen voor het hooggerechtshof in Londen. Hij wordt beschuldigd van plagiaat. Brown mocht proberen aan te tonen dat hij onschuldig is. Brown is aangeklaagd door Michael Baigent en Richard Leigh, auteurs van 'Holy blood, holy grail'. Zij beweren dat Brown het centrale idee voor zijn boek heeft gestolen uit hun werk.

In het boek van Leigh en Baigent speelt de theorie dat Jezus een relatie had met Maria Magdalena een centrale rol. Ook in het boek van Brown komt deze veronderstelling terug. Baigent zei eerder in de rechtszaal dat Brown 'de hele architectuur' van het onderzoek voor het boek heeft gestolen. Volgens hem zijn er 'zeer specifieke' gelijkenissen in de boeken te vinden, maar hij gaf eveneens toe dat er veel verschillen zijn.

De twee auteurs klagen ook uitgever Random House aan, die beide boeken heeft uitgegeven. Random House zegt dat Brown lang voordat hij 'Holy grail, holy blood' had gelezen verschillende andere bronnen had aangeboord. De 41-jarige Brown zegt dat zijn vrouw Blythe het meeste onderzoek voor zijn werk heeft verricht. "Ze was zeer gepassioneerd over het onderwerp", zegt Brown.

Als Baigent en Leigh gelijk krijgen, houden ze mogelijk de première op van de verfilming van 'The Da Vinci Code', met Tom Hanks in de hoofdrol. Die staat gepland voor 19 mei.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen