Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Tsotsi-regisseur trots op steun president Mbeki

Shownieuws

Tsotsi-regisseur Gavin Hood wil hoop bieden en optimistisch zijn. Daarom is de winnaar van de Oscar extra trots op de steunbetuiging van president Mbeki.

Regisseur Gavin Hood, maker van de Zuid-Afrikaanse film Tsotsi, wil hoop bieden en optimistisch zijn. Daarom is de Oscarwinnaar extra trots op de steunbetuiging die hij onlangs kreeg van president Mbeki. Dat vertelt Hood maandag in een interview met de Volkskrant.

Gavin Hood kreeg begin maart de Oscar voor 'beste buitenlandse film' voor Tsotsi. President Mbeki zou in een fax aan Hood de film omschrijven als 'een verhaal van armoede en uitzichtloosheid en strijd, omgezet in geloof en een grondige morele heropleving, leidend tot een betere toekomst.' "Op zo'n moment ben ik er trots op Zuid-Afrikaan te zijn", zegt Hood in het dagblad. "Het is toch wat als de president erkent dat er grote problemen zijn, maar dat we ons best doen daar iets aan te doen, en dat kunstenaars daar een bijdrage aan kunnen leveren."

De film schetst geen rooskleurig beeld van zijn vaderland Zuid-Afrika. In Tsotsi schiet een zwarte, jonge crimineel een rijke, zwarte vrouw neer. Hij gaat er met haar auto vandoor en ontdekt pas later dat er ook een baby in de wagen zit. Hij dwingt een meisje uit de buurt om voor het kind te zorgen. "Mensen hebben me gezegd dat Tsotsi een naïeve film is", vertelt de regisseur in de krant. "Dat een echte crimineel de baby zou doodschieten. Dat gebeurt 99 van de honderd keer waarschijnlijk ook, maar dat is niet het verhaal dat ik wil vertellen. Dat zie ik elke dag in het nieuws."

Hood zegt genoeg te hebben meegemaakt tijdens zijn leven in Zuid-Afrika. "Het is onder deze omstandigheden makkelijk om cynisch, pessimistisch en racistisch te worden. Maar dat wil ik niet. Ik probeer optimistisch te zijn, hoop te bieden."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen