Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Peking Express wordt gemanipuleerd'

Shownieuws

'Peking express' wordt gemanipuleerd. Volgens een oud-medewerker regelen de makers liften voor interessante stellen, zodat de 'saaie pieten' afvallen.

De Nederlands-Vlaamse realityserie 'Peking express' wordt gemanipuleerd. Dat schrijft oud-medewerker van het programma Marc Hoogsteyns zaterdag in een opiniestuk in de Belgische krant De Standaard. In 'Peking express' moeten acht koppels al liftend van Vietnam naar Tibet zien te komen. De makers zouden liften regelen voor interessante stellen, zodat de 'saaie pieten' afvallen.

Verder wordt het programma volgens Hoogsteyns spannender gemaakt door kandidaten tegen elkaar op te zetten. "Suggestieve vragen en roddels bleken daarvoor het beste geschikt", schrijft de televisiemaker. De kandidaten zijn vooraf gescreend door een psycholoog en onderworpen aan een reeks persoonlijkheidstests, schrijft Hoogsteyns. "De criteria die daarbij gelden, zijn steeds dezelfde: er worden zoveel mogelijk antipolen geselecteerd, zodat er vaak conflictsituaties ontstaan."

VT4, het televisiestation dat de serie in België uitzendt, zegt in een reactie in De Standaard dat het niet altijd mogelijk is de serie waarheidsgetrouw te maken. "We moeten grote inspanningen leveren om die race eerlijk te houden", zegt manager Renate Breuer. "Zo maken we afspraken met de reporters hoe lang de kandidaten mogen liften op een dag. En we hebben ook regels opgesteld om de veiligheid van de deelnemers te vrijwaren. Je zal maar een lift krijgen van iemand die geschift tegen 200 kilometer per uur over een onverharde weg rijdt." Als de auto harder rijdt dan de maximumsnelheid in een land, is de kandidaat verplicht uit te stappen.

Het derde seizoen van 'Peking express' is in Nederland momenteel te zien op Net5.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen