Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Amerikaanse kerken draaien muziek van U2

Shownieuws

Veel kerken in de Verenigde Staten draaien tegenwoordig muziek van U2 tijdens de mis. De kerken wisselen nummers van U2 af met de traditionele liturgie.

Veel kerken in de Verenigde Staten draaien tegenwoordig muziek van U2 tijdens de mis. Dat schrijft de website Yahoo Music maandag. De kerken wisselen nummers van U2 af met delen van de traditionele liturgie. Dominee Robert Brooks van de Grace Episcopal Church uit Rhode Island hoopt met U2 jongeren naar de kerkbanken te trekken.

Brooks deelt voor de mis uit voorzorg oordopjes uit aan oudere kerkgangers en hij waarschuwt hen. Volgens de dominee kijken sommige bezoekers verbaasd op als de muziek van de Ierse rockgroep uit de speakers schalt. "Maar sommigen zingen en klappen ook mee."

In Nederland werd op 12 maart een speciale U2-kerkdienst gehouden in het Noord-Hollandse Langedijk. Hier werd de muziek van U2 gekoppeld aan passages uit de bijbel. Daarnaast werden filmbeelden van de band vertoond.

Het is niet bekend of U2 het leuk vindt als lokkertje voor kerken ingezet te worden. U2-zanger Bono is een toegewijd christen, die zijn politieke overtuigingen in de pers en op het podium breed uitmeet. De overige bandleden houden zich de laatste jaren op de vlakte wat betreft hun politieke standpunten en geloofsovertuiging.

Bono's inspanningen om een einde te maken aan de honger in de wereld zorgden vorig jaar voor spanningen binnen U2. Bono zei eind december tegen de Britse omroep BBC bang te zijn geweest door een conflict hierover uit de groep te worden gezet. De overige U2-leden vonden dat de band zich met rock-'n-roll en niet met politiek moet bezighouden.

Zondag kwam Bono opnieuw in een vreemde situatie terecht door zijn inzet voor een betere wereld. In een open brief aan Silvio Berlusconi zei de zanger zich uitgebuit te voelen door de Italiaanse premier. Berlusconi hielp Bono vorig jaar in zijn strijd tegen de honger in arme landen. Hij gebruikte dat onlangs tijdens zijn verkiezingscampagne. Bono verklaarde zich hier ongemakkelijk bij te voelen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen