Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Batman tegen Osama bin Laden

Shownieuws

Batman gaat de strijd aan met Al-Qaida. 'Holy terror Batman' is pure oorlogspropaganda, geeft scenarioschrijver van het stripverhaal Frank Miller toe.

Batman gaat de strijd aan met Al-Qaida. 'Holy terror Batman!' is pure oorlogspropaganda, geeft scenarioschrijver Frank Miller toe. In het nieuwe stripverhaal proberen de terroristen van Osama bin Laden de woonplaats van de superheld, Gotham City, te vernietigen.

"Het gaat over Batman die Al-Qaida een aframmeling geeft", vertelt de 49-jarige Amerikaan in de Australische krant Sydney Morning Herald. "Ik wil mensen eraan herinneren dat wij tegenover een meedogenloze vijand staan. Ik zou willen dat de entertainers van tegenwoordig evenveel ruggengraat hadden als zij die moesten standhouden tegen Hitler."

Miller verwijst naar superhelden uit de jaren veertig, die als oorlogspropaganda werden ingezet. "Superman gaf Hitler een klap, net als Captain America." Volgens Miller is het vreemd om Batman achter fictieve superschurken aan te sturen wanneer Al-Qaida op de loer ligt. Superhelden kunnen de bevolking steun bieden in tijden van crisis, denkt de kunstenaar. "De Grieken hadden de goden. Tijdens de grootste misdaadgolf in de steden hadden wij Dirty Harry."

Sinds de eerste Batman-strip in 1938 is de gemaskerde held door tal van tekenaars uitgebeeld, in de meest uiteenlopende stijlen. Miller wordt gerekend tot de tekenaars die hun eigen stempel op de stripfiguur hebben gedrukt. Hij tekende in de jaren tachtig een serie beroemde Batman-strips waaruit een cynische maatschappijvisie spreekt. Ook de film 'Sin city' (2005) is gebaseerd op Millers strips. Het is nog niet bekend wanneer het nieuwe Batman-album uitkomt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen