Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Japanse gouverneur haat Mickey Mouse

Shownieuws

De gouverneur van Tokio maakte zich dit weekeinde op een mangabeurs druk om Mickey Mouse. In Nederland zijn juist de gewelddadige manga's omstreden.

Dit weekeinde werd op een mangabeurs in Tokio weer duidelijk hoezeer Japanners in hun beleving van films en strips verschillen van Amerikanen en Europeanen. De gouverneur van Tokio maakte zich daar druk om Mickey Mouse.

Tienduizenden liefhebbers bezochten de mangabeurs. De strips en tekenfilms voor volwassenen zijn vaak extreem gewelddadig. In deze stripverhalen zijn bloederige taferelen te zien: bijvoorbeeld van meisjes met reeënogen die worden verkracht door ruimtewezens. En dat alles wordt expliciet in beeld gebracht.

De beurs werd geopend door Shintaro Ishihara, de gouverneur van Tokio. In Nederland is manga omstreden, maar volgens het persbureau United Press International maakte Ishihara zich slechts druk om Mickey Mouse. "Ik haat Mickey Mouse. Hij heeft niets van de unieke sensibiliteit die Japan heeft", zei de gouverneur. "Japanners hebben het talent voor visuele uitdrukking en gedetailleerd werk in hun aard."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen