Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Extra miljoenen voor ontwikkeling Nederlandse film

Shownieuws

Het kabinet trekt vanaf 2007 7,5 miljoen euro extra uit voor de artistieke ontwikkeling van Nederlandse filmmakers. Dat moet de industrie ten goede komen.

Het kabinet trekt vanaf volgend jaar 7,5 miljoen euro extra uit voor de artistieke ontwikkeling van Nederlandse filmmakers. De ministers hopen dat daardoor eigenzinnige Nederlandse films met international succes worden gemaakt. Het totale budget voor de Nederlandse speelfilm komt hiermee op veertig miljoen euro per jaar.

De eisen waaraan filmproducenten moeten voldoen voordat ze subsidie krijgen, worden strenger. Doordat niet langer een maximum geldt voor de hoogte van de subsidie, moet het mogelijk zijn een grotere variatie aan films te maken, stelt het kabinet. Ook willen de ministers dat er minder loketten komen voor de aanvraag van subsidies voor Nederlandse speelfilms. Het Nederlands Fonds voor de Film en de Publieke Omroep moeten daarom meer gaan samenwerken.

Verder wordt gestreefd naar een verdere professionalisering van de filmsector. Het kabinet denkt dat het oprichten van een toonaangevend filminstituut daarbij kan helpen. Dit nog op te richten instituut moet een internationale ontmoetingsplek worden voor zowel filmmakers als het grote publiek.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen