Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Calexico ruilt experiment voor traditioneel liedje

Shownieuws

Calexico levert met 'Garden ruin' het vijfde studioalbum in zestien jaar af. Op 'Garden ruin' laat de band muzikale experiment los en draait het om het liedje.

Calexico levert maandag met 'Garden ruin' het vijfde studioalbum in zestien jaar tijd af. De Amerikaanse band werd in 1990 door Joey Burns en John Convertino aanvankelijk als nevenproject opgericht, omdat de twee op dat moment nog onderdeel uitmaakten van de countryrockgroep Giant Sand.

Al snel werd Calexico het belangrijkste project voor het duo, omdat de experimentele Amerikaanse en Mexicaanse muziek van de groep populairder werd dan de meer traditionele klanken van Giant Sand. Op 'Garden ruin' laten Burns en Convertino het muzikale experiment voor het eerst los en draait alles om het traditionele liedje.

In de Californische stad Calexico passeren dagelijks zestigduizend mensen de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Het stadje is een ware smeltkroes van culturen. Het werd vernoemd naar de staat Californië en het aangrenzende Mexico. Burns en Convertino vonden zestien jaar terug in het grensstadje de perfecte metafoor voor hun nieuwe band, dat muzikale elementen als Amerikaanse country en jazz, Portugese fado, Mexicaanse tex-mex en vleugjes westernmuziek van Ennio Morricone samensmolt. Het tweede album, 'The black light', was in 1998 een bescheiden succes en met de opvolger 'Hot rail' brak Calexico twee jaar later door bij een groot publiek, onder meer dankzij de op de radio veelgedraaide single 'Ballad of Cable Hogue'.

Met 'Garden ruin' is het roer bij Burns en Convertino nu omgegaan van een experimentele naar een meer traditionele aanpak. Waren de eerste Calexico-albums nog een bijzondere collectie van muzikale stijlen met veel instrumentale stukken; op 'Garden ruin' zijn meer traditionele countryrocknummers terug te vinden, hoewel de typische 'Calexico-sfeer' op de achtergrond voelbaar blijft. Burns merkte dat ook op nu het album eindelijk klaar is. "Als je muziek maakt en opneemt werk je op intuïtie en heb je vaak geen idee welke richting je opgaat. Nu ik interviews aan het doen ben zoek ik naar een manier om 'Garden ruin' te omschrijven. Ik vind dat dit een album is over Amerikaanse muziek, maar dan met een blik van buiten. Onze vorige albums waren meer gemaakt vanuit een lokale visie, alsof je middenin alle muzikale stijlen stond. Vandaar ook onze onbevangen manier van spelen."

Burns zegt met een andere blik naar de Amerikaans-Mexicaanse muziekstijlen te kijken door de vele reizen met Calexico over de wereld. "In onze begindagen ontdekten we traditionele genres als world, fado en tex-mex en dat leverde een eigen muziekstijl op. 'Garden ruin' heeft meer raakvlakken met traditionele rock en country. We werkten ditmaal vooral met echte songs, met persoonlijke onderwerpen. Door het reizen over de wereld van vandaag kom je veel problemen over conservatisme, fundamentalisme en het inperken van persoonlijke vrijheid tegen. Die gevoelens zijn dan ook het centrale thema van dit album. Toch is 'Garden ruin' geen politiek album. Het is juist een hele persoonlijke plaat."

'Garden ruin' verschijnt op maandag 3 april bij City Slang/V2. Calexico is in Nederland te zien op 27 april in Tivoli in Utrecht, op 14 mei in Het Patronaat in Haarlem en op 16 mei in De Effenaar in Eindhoven.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen