Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Ontwerp standbeeld Hazes is plagiaat'

Shownieuws

Het ontwerp van het standbeeld van André Hazes, dat op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam staat, is gestolen. Dat zegt de Friese kunstenaar Hans Jouta.

Het ontwerp van het standbeeld van André Hazes, dat op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam staat, is gestolen. Dat zegt de Friese kunstenaar Hans Jouta op de website van het weekblad Elsevier. Toen het beeld op 23 september werd onthuld, zag Jouta dat het als twee druppels water lijkt op zijn ontwerpschets. "Dat was slikken."

Toen Jouta een jaar geleden hoorde dat er een standbeeld van Hazes zou komen, stuurde hij een ontwerp naar het impresariaat van de overleden volkszanger. "Mijn ontwerp moest er komen, zeiden ze. Rachel was enthousiast, maar er moesten wel een paar dingen veranderen. De lege kruk naast Hazes verdween en de microfoon ging naar zijn andere hand", vertelt hij.

Later ontving de 39-jarige Fries een brief, waarin stond dat zijn model de voorkeur had, maar dat voor iets anders was gekozen. Een uitleg kreeg hij niet. Jouta vond dat jammer omdat hij 'veel zin' had om het beeld te maken, maar hij legde zich erbij neer. Wel nam hij contact op met de Stichting Beeldrecht. "Ze vonden het voor de hand liggen dat mijn ontwerp was gestolen, maar zeiden dat het moeilijk te claimen zou zijn, omdat het om een menselijke figuur gaat."

Jouta besloot geen stappen tegen Rachel Hazes en het impresariaat te nemen. "Ik had geen zin om er veel energie in te steken. Bovendien werd het niet goed ontvangen. Ik vond het zelf ook niet zo mooi, het is een beetje kitscherig. Het is een soort karaoke-achtige Chinees die op een barkruk zit te zingen. Daar wilde ik liever niet mee geassocieerd worden."

Het impresariaat van Hazes laat weten dat het standbeeld is gebaseerd op oude televisiebeelden, waarbij André met Willy Alberti het duet 'Jij bent het leven voor mij' zingt. Het verhaal van Jouta wordt niet herkend.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen