Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Schrijver Stanislaw Lem overleden

Shownieuws

De Poolse sciencefictionschrijver en satiricus Stanislaw Lem is in het Poolse Krakau gestorven. Lem is 84 geworden. Zijn bekendste roman is Solaris.

(Novum/AP) - De Poolse sciencefictionschrijver en satiricus Stanislaw Lem is maandag in zijn woonplaats Krakau in Polen gestorven. Lems secretaris Wojciech Zemek heeft dit bekendgemaakt. Lem is 84 geworden. Lem was een van de populaire sciencefictionschrijvers in een niet-Engelse taal. Zijn boeken werden vertaald in ruim veertig talen en er werden ruim 27 miljoen exemplaren van verkocht.

Zijn bekendste roman is Solaris, dat in 1972 door de Russische regisseur Andrej Tarkovski werd verfilmd. In 2002 maakte ook de Amerikaan Steven Soderbergh een film op basis van het boek, met George Clooney in de hoofdrol. Andere boeken van zijn hand zijn 'Kosmisch avontuur', 'De onoverwinnelijke' en 'Keten van kansen'.

Lem werd op 21 september 1921 geboren in een Pools-joods gezin in Lviv, een destijds Poolse stad die nu in Oekraïne ligt. Zijn vader was arts en Lem leek aanvankelijk in diens voetsporen te zullen treden. Hij begon voor de Tweede Wereldoorlog aan een studie medicijnen. De oorlog overleefde hij deels doordat hij vervalste documenten bezat die zijn joodse afkomst verborgen. Na de oorlog hervatte hij zijn medicijnenstudie in Krakau, maar legde zich al spoedig geheel toe op het schrijven.

De publicatie van zijn eerste belangrijke roman werd door de communistische autoriteiten acht jaar tegengehouden. Het werk werd pas in 1956 gepubliceerd, in een periode van relatieve politieke ontspanning na de dood van Sovjetleider Jozef Stalin.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen