Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Harry Muskee-biografie beste popboek

Shownieuws

Het boek 'De missie: De kruispunten van Harry 'Cuby' Muskee' is uitgeroepen tot beste popboek van Nederland. Aanleiding voor de verkiezing is de Boekenweek.

De Harry Muskee-biografie van schrijver Jeroen Wielaert is uitgeroepen tot beste popboek van Nederland en Vlaanderen. De verkiezing van het beste popboek is een initiatief van muziekblad Oor en het Nationaal Pop Instituut. Aanleiding is de Boekenweek, die dit jaar als thema 'schrijvers en muziek' heeft.

In 'De missie: De kruispunten van Harry 'Cuby' Muskee' beschrijft Radio 1-verslaggever en freelance journalist Jeroen Wielaert het leven van Harry Muskee, frontman van de Drentse bluesband Cuby + Blizzards. Het in 2003 verschenen boek werd gekozen uit een lijst van veertig boeken die was samengesteld door een vakjury. De criteria waren leesbaarheid, inzichtelijkheid en impact.

Volgens de jury zijn biografieën van popartiesten nog een zeldzaam verschijnsel in Nederland. De Harry Muskee-biografie is wat dat betreft 'een prachtige uitzondering', meldt het juryrapport. "Wielaert schrijft bevlogen en bloemrijk over het leven van Muskee voor, tijdens en na de gloriejaren van zijn groep Cuby + Blizzards. Met veel aandacht voor zowel de historische als de lokale context."

De publieksprijs voor het beste popboek ging naar 'One way wind – de geschiedenis van de palingsound' van Michel Veerman en Johan Tol. Dit boek kreeg de meeste stemmen op de website van het Nationaal Popinstituut. Het beschrijft de successen van The Cats, BZN, Jan Smit en andere artiesten en groepen uit Volendam.

De prijzen werden vrijdagavond uitgereikt tijdens Lowlands Bookstore in de Amsterdamse Melkweg. Hier was ter gelegenheid van de Boekenweek een speciaal programma rond popmuziek en literatuur.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen