Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noord-Hollander maakt meeste kans op nummer 1-hit

Shownieuws

Artiesten uit Noord-Holland scoren vaker een nummer 1-hit dan collega's uit de elf andere provincies. Dat blijkt uit het boek '50 jaar nummer 1-hits'.

Artiesten uit Noord-Holland scoren vaker een nummer 1-hit dan collega's uit de elf andere provincies. Dat blijkt uit het boek '50 jaar nummer 1-hits' van popjournalist Johan van Slooten.

In het boek worden de verhalen van alle nummer 1-hits sinds 1956 verteld. Bijna veertig liedjes zijn gemaakt door Noord-Hollandse artiesten, veel meer dan artiesten uit onder meer Gelderland (zes), Noord-Brabant (elf) en Utrecht (zeven). Koploper in Noord-Holland is Volendam, waar maar liefst negen nummer 1-hits vandaan komen. Gemeten naar het aantal inwoners is het vissersdorp de vruchtbaarste plek in Nederland voor een nummer 1-hit: er is er eentje voor elke 2200 Volendammers.

Niet alleen het vissersdorp, ook andere Noord-Hollandse plaatsen hebben nummer 1-artiesten voortgebracht. Haarlem (Boudewijn de Groot), Alkmaar (Marco Borsato), Hoorn (George Baker) en Schagen (Gerard Joling) zijn daarvan enkele voorbeelden. Ook uit Den Helder, Ilpendam, Oost-Knollendam en Egmond kwamen artiesten die op de hoogste plaats in de Nederlandse Top 40 hebben gestaan.

Van Slooten heeft een verklaring voor het succes van de Noord-Hollanders. "Natuurlijk is er de invloed van Amsterdam, waar altijd al een goed klimaat voor muziek heeft geheerst", zegt hij. "Noord-Holland is daarvoor een goed achterland."

Ook heeft het Noord-Hollandse platteland van oudsher een uitstekend livecircuit, schrijft Van Slooten. "Bandjes konden al in de jaren zestig veel vaker optreden in plaatsen als Schagen, Alkmaar en Egmond dan in andere delen van het land", stelt de auteur. "Niet voor niets konden Volendamse bands als The Cats en BZN in de eerste jaren van hun bestaan goed rondkomen van de optredens in Noord-Holland. Pas na een paar jaar kwam de rest van Nederland daarbij."

De succesvolste Nederlandse nummer 1-artiest is Marco Borsato, met acht noteringen in het boek. De Beatles zijn de succesvolste internationale groep met 21 hoogste hitnoteringen. In '50 jaar nummer 1-hits' worden de verhalen verteld van bijna zevenhonderd nummer 1-hits, van 'Rose Marie' van Slim Whitman uit 1956 tot 'Hung up', de recente nummer 1-hit van Madonna.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen