Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Shaft'-regisseur Gordon Parks overleden

Shownieuws

Fotograaf en filmregisseur Gordon Parks is dinsdag op 93-jarige leeftijd overleden. Parks maakte in 1971 'Shaft', met de titelsong van Isaac Hayes.

(Novum/AP) - De Amerikaanse fotograaf en filmregisseur Gordon Parks is dinsdag op 93-jarige leeftijd overleden. Parks was de man achter 'Shaft', met de titelsong van Isaac Hayes. 'Shaft' was een van de eerste zogenoemde blaxploitationfilms, films die zijn gericht op het Afro-Amerikaanse publiek.

Met zijn debuutfilm 'The learning tree', gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman die zes jaar eerder van hem was verschenen, werd Parks in 1969 de eerste belangrijke zwarte filmregisseur van de Verenigde Staten. Twee jaar later maakte hij 'Shaft'. Acteur Richard Roundtree zei 'het bruine vermoeden' te hebben dat het karakter van de door hem gespeelde hoofdpersoon uit 'Shaft' was gebaseerd op Parks zelf. "Gordon was zo cool als maar kon", aldus Roundtree. "Niemand is cooler dan Gordon Parks."

Een jaar na 'Shaft' maakte Parks' zoon Gordon jr. 'Superfly', een andere blaxploitationfilm, waarvoor Curtis Mayfield de titelsong schreef. Parks junior kwam in 1979 om het leven bij een vliegtuigongeluk.

Gordon Parks werkte twintig jaar voor het tijdschrift Life, van 1948 tot 1968. Zijn werk besloeg alle categorieën, van mode tot politiek en sport. Het bekendst werden zijn foto's die de armoede onder zwarten in de VS en andere landen in beeld brachten en zijn foto's die de Amerikaanse burgerrechtenbeweging als onderwerp hadden. Verder schreef hij behalve een aantal romans en autobiografische boeken poëzie, essays en boeken over fotografie. Bovendien componeerde hij muziek.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen