Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Popster strijdt met clip tegen moslimgeweld'

Shownieuws

De Noorse zangeres Deeyah zet in haar nieuwste videoclip haar strijd tegen moslimgeweld door. 'What will it be' leverde haar opnieuw doodsbedreigingen op.

De Noorse zangeres Deeyah zet in haar nieuwste videoclip haar strijd tegen moslimgeweld door. In een van de scènes van 'What will it be' zit de 28-jarige islamitische zangeres in sexy kleding naast de televisie. Op het scherm en op haar naakte rug worden beelden geprojecteerd van slachtoffers van moslimgeweld. Ook Theo van Gogh komt voorbij. "Ik heb hem erin gemonteerd als eerbetoon. Ik zie hem als martelaar van de vrije meningsuiting", zegt Deeyah in De Volkskrant. De clip leverde haar opnieuw een aantal doodsbedreigingen op.

Deeyah, die vanwege haar schaarse kleding de bijnaam Moslim Madonna heeft, is niet langer van plan de beledigingen die ze de afgelopen jaren naar haar hoofd kreeg geslingerd nog langer te pikken. "Ik ben geen slet en ik maak zeker geen porno", zegt ze in de krant.

Deeyah is geboren in Noorwegen als Deepika Thataal en heeft Pakistaanse/Afghaanse ouders. De zangeres werd al op jonge leeftijd door fundamentele moslims bedreigd omdat ze met haar kleding en optredens de islam zou bevuilen. Na het uitbrengen van twee albums vluchtte ze in 1998 naar Londen. Toen ze daar een cd uitbracht, werd ze opnieuw bespuugd, uitgescholden en bedreigd. Inmiddels woont ze in de Verenigde Staten. Met haar nieuwste videoclip gaat ze de strijd tegen het fundamentalisme opnieuw aan. De video is niet bedoeld om mensen te beledigen. "Ik heb geen kritiek op de islam. Ik bekritiseer de mensen die haat en geweld propageren in naam van de islam en hun cultuur. Zij zijn een ziekte in deze samenleving", zegt ze in het dagblad.

Haar video zou nauwelijks op televisie te zien zijn. Een Britse muziekzender stopte volgens de krant met uitzenden vanwege een aantal dreigbrieven. Haar agent wilde geen optredens boeken omdat het veiligheidsrisico's te hoog zijn. Toch vertelt Deeyah dat ze zich voor het eerst vrij voelt. De politie neemt de doodsbedreigingen aan haar adres serieus en wat betreft haar uiterlijk heeft ze geen compromissen gesloten. "Ik vind niet dat ik eruit zie als een slet, dus verander ik mezelf niet."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen