Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dan Brown vrijgesproken van plagiaat

Shownieuws

Dan Brown heeft voor 'The Da Vinci Code' geen plagiaat gepleegd. Dit heeft de rechtbank bepaald. De auteur was aangeklaagd door de auteurs van een eerder boek.

(Novum/AP) - Dan Brown heeft voor zijn roman 'The Da Vinci Code' geen plagiaat gepleegd. Dit heeft de rechtbank in Londen vrijdag bepaald. De Amerikaanse succesauteur was aangeklaagd door de twee schrijvers van het boek 'Holy blood, holy grail' uit 1982. Michael Baigent en Richard Leigh hadden beweerd dat Brown een groot deel uit hun werk heeft gestolen en in zijn boek heeft verwerkt.

De 41-jarige Brown reageerde tegen de BBC zelfverzekerd op de uitspraak. "Dit toont aan dat de aanklacht volledig onterecht was". Hij verbaasde zich erover dat de twee auteurs hun aanklacht hebben durven indienen. De rechtszaak heeft in totaal vijf weken geduurd.

Brown heeft eerder toegegeven dat hij 'Holy blood, holy grail' heeft gelezen, net als tientallen andere boeken en honderden documenten. Het boek van de Britse auteurs zou geen cruciaal ingrediënt zijn geweest voor 'The Da Vinci Code'.

In de boeken van Leigh en Baigent en Dan Brown speelt de theorie dat Jezus een relatie had met Maria Magdalena een centrale rol. Baigent zei eerder in de rechtszaal dat Brown 'de hele architectuur' van het onderzoek voor het boek heeft gestolen. Volgens hem zijn er 'zeer specifieke' gelijkenissen in de boeken te vinden, maar hij gaf eveneens toe dat er veel verschillen zijn.

Door de vrijspraak van Brown komt de première van de verfilming van 'The Da Vinci Code', met Tom Hanks in de hoofdrol, niet in gevaar. Deze staat gepland voor 19 mei, tijdens de opening van het filmfestival in Cannes.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen