Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Santegoeds vergelijkt RVD met sovjet-systeem

Shownieuws

De Rijksvoorlichtingsdienst is een sovjet-achtige organisatie, vindt Evert Santegoeds. "Het is toch van de gekke dat je iedere foto aan de RVD moet voorleggen."

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is een sovjet-achtige organisatie. Dat vindt Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds. "Het is nu toch van de gekke dat je iedere foto aan de RVD moet voorleggen, of je die wel of niet mag publiceren", zegt de 44-jarige roddelkoning op de website Sterrenstek. "Ik ben bijna geneigd te stellen dat we heel dicht tegen het voormalige Sovjetunie-systeem aanleunen."

Het weekblad weigerde zich altijd aan een door de RVD voorgeschreven code te houden, die het de pers verbiedt leden van het Koninklijk Huis in privé-situaties te fotograferen. De rechter stelde de RVD vorige maand in het gelijk. Privé werd veroordeeld tot het betalen van drieduizend euro aan prinses Amalia en haar ouders, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het blad publiceerde in september foto's van het gezin in badkleding.

Santegoeds weigert zich te houden aan 'een dictaat' van de RVD. Pas als een rechter hem iets verbiedt, legt hij zich daarbij neer. "Ik moet er wel bij aantekenen dat wij tegen de uitspraak in hoger beroep zijn gegaan." Als hij zich niet aan het vonnis houdt, moet zijn blad vijftigduizend euro betalen voor het publiceren van foto's van Willem-Alexander en Máxima. De dwangsom voor de publicatie van foto's van Amalia kan oplopen tot tien miljoen euro.

De gossipjournalist laat verder weten geen enkele boodschap te hebben aan zijn critici, die weinig heel laten van zijn showbizzprogramma Entertainment Live op Talpa. "Dat de concurrentie een bepaalde mening heeft, hoort er nu eenmaal allemaal bij. Zo noemt het weekblad Party mij de voorleespop van Talpa. Zij moeten zich beter informeren, want ik doe alles uit mijn hoofd."

Entertainment Live, dat sinds vorige week wordt uitgezonden, wordt slecht bekeken. Gemiddeld trokken de uitzendingen zeventigduizend kijkers. Albert Verlinde, presentator van concurrent RTL Boulevard, maakte in een van de afleveringen van zijn programma grappen over de tegenvallende kijkcijfers van de concurrent. "Zelfs voor Talpa een dieptepunt", zei hij. Boulevard trekt gemiddeld een miljoen kijkers per uitzending.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen