Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ang Lee minder gespannen dan bij vorige Oscars

Shownieuws

Ang Lee maakt zich niet zoveel zorgen of hij een Oscar voor beste regie wint. Vijf jaar geleden was hij meer gespannen, toen hij kans maakte op dezelfde Oscar.

(Novum/AP) - De Taiwanese regisseur Ang Lee maakt zich niet zoveel zorgen of hij zondag een Oscar wint. Vijf jaar geleden was de 51-jarige cineast veel meer gespannen, toen hij kans maakte op een Oscar voor zijn regie van 'Crouching tiger, hidden dragon'. Toen won hij de prijs niet. Nu is Lee's 'Brokeback mountain' acht keer genomineerd voor een Academy Award, onder meer in de categorieën 'beste acteur', 'beste regie' en 'beste film'.

Lee, de eerste Aziaat die kans maakt op de regisseurs-Oscar, neemt het op tegen Bennett Miller ('Capote'), Paul Haggis ('Crash'), George Clooney ('Good night, and good luck') en Steven Spielberg ('Munich').

"De vorige keer was ik zenuwachtig, vooral doordat ik indertijd de culturele missie op mij had genomen te zorgen voor een heropleving van de Chineestalige filmindustrie", zegt de Taiwanees. Zijn kungfufilm won in 2001 niet de prijs voor 'beste regie', maar werd wel uitgeroepen tot beste buitenlandse film.

Met 'Brokeback mountain' wil Lee het taboe op homoseksualiteit in het wilde westen doorbreken. De film vertelt het verhaal van twee schaapsherders die over een periode van twintig jaar een hechte band met elkaar krijgen. Ondertussen trouwen zij met een vrouw en worden zij vader. Het succes van de film is conservatieve christenen in Amerika een doorn in het oog.

Lee had niet verwacht dat 'Brokeback mountain' zo'n cultureel fenomeen zou worden. Politici en sportmensen maken grappen over de film. Tegenstanders dragen een protestshirt en twee gebruikte overhemden uit de film brachten 85 duizend euro op bij een veiling.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen