Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Oscars gaan niet om politiek'

Shownieuws

De Oscar-uitreiking zondag gaat niet om politiek, maar om de bekroning van prestaties. Dat zei de organisatie van de filmprijzen tijdens een persconferentie.

(Novum/AP) - De uitreiking van de Oscars zondag gaat niet om politiek, maar om de bekroning van prestaties. Dat liet de organisatie van de filmprijzen weten tijdens een persconferentie. Veel genomineerde films hebben een omstreden politiek of maatschappelijk thema en presentator Jon Stewart staat bekend om zijn kritische humor.

Als de winnaars een politieke uitspraak willen doen tijdens hun speech is dat voor de organisatie geen probleem. "Het zijn hun veertig seconden", zegt Gil Cates, de producent van de show. Ook mogen grappen over homo's worden gemaakt. De grote kanshebber bij de Oscars is immers 'Brokeback mountain', een liefdesdrama over homoseksuele cowboys.

Met zijn film wil de Taiwanese regisseur Ang Lee het taboe op homoseksualiteit in het wilde westen doorbreken. De film vertelt het verhaal van twee schaapsherders die over een periode van twintig jaar een hechte band met elkaar krijgen. Ondertussen trouwen ze met een vrouw en worden ze vader. Het succes van de film is conservatieve christenen in Amerika een doorn in het oog.

'Brokeback mountain' is acht keer genomineerd voor een Academy Award, onder meer in de categorieën 'beste acteur', 'beste muziek' en 'beste film'.

Ook de andere nominaties voor 'beste film' betreffen maatschappelijk betrokken films. 'Good night, and good luck' is de kritische verfilming van George Clooney van de jacht op communisten in het Amerika van de jaren vijftig. 'Munich' draait om de jacht van de Israëlische geheime dienst op Palestijnse terroristen. De film is volgens critici te 'anti-Israël', maar hij zou goed zijn ontvangen op het hoofdkwartier van de Oscars. In 'Capote' speelt Philip Seymour Hoffman de homoseksuele schrijver Truman Capote. 'Crash' gaat over etnische spanningen in een grote stad.

In de categorie 'beste buitenlandse film' is het mede door een Nederlander geproduceerde 'Paradise now' genomineerd. De Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad kreeg eerder een Golden Globe en een Gouden Kalf voor zijn film over twee Palestijnse mannen die een zelfmoordaanslag willen plegen. Ook deze film is omstreden in joodse kringen.

Acteur Heath Ledger ('Brokeback mountain') maakt kans op een Oscar, voor 'beste acteur'. Hij neemt het op tegen Joaquin Phoenix ('Walk the line'), Philip Seymour Hoffman ('Capote'), Terrence Howard ('Hustle & flow') en David Strathairn ('Good night, and good luck').

In de categorie 'beste actrice' is Keira Knightley genomineerd voor haar rol in 'Pride & prejudice'. Andere kanshebbers zijn Judi Dench ('Mrs. Henderson presents'), Felicity Huffman ('Transamerica'), Charlize Theron ('North country') en Reese Witherspoon ('Walk the line').

[Novum]

Gerelateerde Artikelen