Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Realityshow met ex-bendeleden in Guatemala

Shownieuws

In een nieuwe realityshow op de Guatemalaanse televisie zijn ex-bendeleden de sterren. Ze brengen twee weken met elkaar door en zetten een eigen bedrijfje op.

(Novum/AP) - De nieuwste variant op Big Brother is volgende maand te zien op televisie in Guatemala: tien ex-bendeleden die twee weken met elkaar in een huis doorbrengen. Ze leren daar hoe ze een eigen bedrijfje moeten opzetten en runnen. Na twee weken beginnen de deelnemers een wasstraat en een schoenmakerij.

De deelnemers gaven het gangsterleven al op voor ze zich voor het programma aanmeldden, een groot aantal van hen door zich aan te sluiten bij een kerk. In Guatemala kunnen volgens de regels van de misdaad alleen een bekering of de dood een einde maken aan het lidmaatschap van een bende.

"Veel jonge mensen slagen erin het bendeleven achter zich te laten door zich bij een kerk aan te sluiten, maar niemand helpt ze aan werk", zegt Harold Sibaja van het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling (Usaid), dat de show sponsort. "Ze staan daar maar met een bijbel in hun handen. Door het gebrek aan mogelijkheden worden ze weer naar het gangsterbestaan getrokken."

Opiniepeilingen laten zien dat bendes en hun misdaden tot de zaken behoren die de Guatemalanen de meeste zorgen baren.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen