Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechter verbiedt film over Duitse kannibaal

Shownieuws

Een film die is gebaseerd op de daden van kannibaal Armin Meiwes mag niet worden vertoond in Duitsland. Dat heeft de rechtbank in Kassel besloten.

(Novum/AP) - Een film die is gebaseerd op de daden van kannibaal Armin Meiwes mag niet worden vertoond in Duitsland. Dat heeft de rechtbank in Kassel vrijdag besloten. De film zou volgende week in première gaan. Iedereen die de film toch vertoont, maakt kans op een boete of een gevangenisstraf van maximaal zes maanden.

De veroordeelde kannibaal Meiwes had een klacht ingediend tegen de makers van 'Rohtenburg'. De rechter oordeelde dat de artistieke vrijheid niet kan opwegen tegen de privacy van Meiwes. Volgens de filmmakers was de zaak-Meiwes niet meer dan inspiratie voor de film.

De film is geregisseerd door Martin Weisz. Hij vertelt het verhaal van een Amerikaanse studente in Duitsland, die het leven van een kannibalistische moordenaar bestudeert. Haar wetenschappelijke interesse maakt steeds meer plaats voor een obsessie voor de kannibaal. Videoclip-specialist Weisz maakte met 'Rohtenburg' zijn debuut als speelfilmregisseur. Hij maakte tot dusver clips voor onder meer Korn en Sean 'Puffy' Combs.

De 44-jarige IT-specialist Armin Meiwes kwam in 2001 via een advertentie op internet in contact met zijn latere slachtoffer, de 43-jarige Bernd Jürgen Brandes uit Berlijn. Die gaf aan dat hij wilde worden gedood en opgegeten. Op 10 maart 2001 sneed Meiwes Brandes' penis af, waarna de twee die samen opaten. Brandes raakte vervolgens buiten bewustzijn doordat hij een halve fles sterke drank, een medicijn tegen verkoudheid en twintig slaappillen had ingenomen. Meiwes stak hem na enige uren dood. Later heeft hij delen van het lijk ingevroren en opgegeten. Het hele ritueel is op video vastgelegd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen