Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Altman heeft eindelijk zijn gouden beeldje

Shownieuws

Robert Altman is al vaak genomineerd voor een Oscar, maar nu heeft hij er eindelijk ook echt een ontvangen voor zijn gehele oevre.

(Novum/AP) - Filmmaker Robert Altman heeft eindelijk zijn Oscar. Zondag mocht hij een prijs voor zijn gehele oeuvre in ontvangst nemen uit handen van Meryl Streep en Lily Tomlin. De 81-jarige Altman is gedurende zijn carrière vijf keer genomineerd in de categorie beste regie, maar mocht niet eerder een gouden beeldje meenemen naar huis.

Altman kreeg nominaties voor zijn films 'M*A*S*H', 'Nashville', 'The player', 'Short cuts' en 'Gosford park'. "Ik heb veel geluk met mijn carrière", zei hij bij het in ontvangst nemen van de prijs. "Ik heb nog nooit een film gemaakt die ik niet zelf heb uitgekozen of ontwikkeld." De regisseur heeft meer dan veertig producties op zijn naam staan.

In zijn toespraak zei Altman dat het vaak lijkt alsof iemand na het ontvangen van een oeuvreprijs geen films meer hoeft te produceren. "Maar ik ga door zolang als ik meega en mensen me de kans geven dingen te maken". Hij onthulde ongeveer tien jaar geleden een harttransplantatie te hebben ondergaan en daarom nog lang mee te kunnen. "Bewonder mij niet omdat ik succesvol ben of omdat je mijn films zo goed vindt", zei de regisseur tot slot. "Bewonder mij om het feit dat ik doorzet en nog altijd risico's durf te nemen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen