Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Crash' krijgt Oscar voor beste film

Shownieuws

Niet de grote favoriet 'Brokeback mountain', maar de onafhankelijke film 'Crash' heeft de Oscar voor beste film gewonnen. Reese Withersepoon werd beste actrice.

(Novum/AP) - Niet de grote favoriet 'Brokeback Mountain', maar de onafhankelijke film 'Crash' heeft de Oscar voor beste film gewonnen. Daarnaast kreeg 'Crash', waarin aan de hand van een reeks dramatische gebeurtenissen in de levens van een aantal inwoners van Los Angeles thema's als racisme en contactarmoede worden behandeld, de Oscars voor het beste oorspronkelijke scenario en de beste montage.

'Brokeback mountain', over de onmogelijke liefde tussen twee cowboys, won in drie van de acht categorieën waarin de film was genomineerd: beste regisseur (Ang Lee), beste niet-oorspronkelijke scenario en beste muziek.

Philip Seymour Hoffman ('Capote') en Reese Witherspoon (June Carter in 'Walk the line') kregen de Oscars voor beste mannelijke en beste vrouwelijke hoofdrol. 'Syriana' leverde George Clooney zijn eerste Oscar op, die voor de beste mannelijke bijrol. Rachel Weisz ('The constant gardener') won in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

De Oscar voor de beste buitenlandse film ging niet naar 'Paradise now' van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hani Abu Assad, waarvan de nominatie omstreden was, maar naar de Zuid-Afrikaanse film 'Tsotsi'.

Behalve 'Crash' en 'Brokeback mountain' kregen ook 'King Kong' en 'Memoirs of a geisha' drie Oscars, in minder belangrijke categorieën. 'March of the penguins' kreeg de Oscar voor de beste lange documentaire en 'Wallace & Gromit' die voor de beste lange animatiefilm. De 81-jarige Robert Altman, die eerder vijf keer naast de Oscar voor de beste regisseur greep, werd onderscheiden voor zijn hele oeuvre.

De Academy Awards, zoals de officiële naam van de Oscars luidt, werden zondag uitgereikt in Los Angeles.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen