Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ballerina Moira Shearer (80) overleden

Shownieuws

De Britse ballerina Moira Shearer, die bekendheid verwierf door haar rol in de dansfilm 'The Red Shoes' uit 1948, is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden.

(Novum/AP) - De Britse ballerina Moira Shearer, die internationale bekendheid verwierf door haar rol in de dansfilm 'The Red Shoes' uit 1948, is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Shearer speelde in 'The Red Shoes', losjes gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Hans Christian Andersen, de hoofdrol van de jonge ballerina Victoria Page, die een keuze moet maken tussen haar danscarrière en haar liefde voor een componist. De film werd genomineerd voor de Oscar voor de beste film en kreeg de prestigieuze filmprijs onder meer voor de beste muziek.

In 2000 brachten de schoentjes die Shearer in de film droeg op een veiling ruim twintigduizend euro op. Shearer speelde later nog enkele filmrollen, onder meer in 'The Tales of Hoffmann' uit 1951, maar haar hart bleef bij het ballet. Ze danste van 1942 tot 1953 bij het Londense balletgezelschap Sadler's Wells.

In 1987 keerde ze nog een keer terug naar het toneel. In een ballet ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de kunstenaar L.S. Lowry speelde ze de moeder van Lowry.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen