Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Leef!' bekroond met Gouden Film

Shownieuws

De speelfilm 'Leef!' is bekroond met een Gouden Film. De prijs wordt toegekend aan Nederlandse films waar meer dan honderdduizend bezoekers op af zijn gekomen.

De film 'Leef!' van de overleden regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen is bekroond met een Gouden Film. Deze prijs van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film wordt toegekend aan producties van eigen bodem waar meer dan honderdduizend bezoekers op zijn afgekomen. Scenarioschrijfster Maria Goos en hoofdrolspeler Peter Blok namen de prijs in ontvangst.

'Leef!' gaat over Anna, een vrouw van begin veertig met een vroedvrouwenpraktijk, man en twee kinderen. Op aanraden van een goede vriend en collega begint ze met het schrijven van autobiografische schetsjes om gebeurtenissen uit het verleden te verwerken. De rol wordt gespeeld door drievoudig Gouden Kalf-winnaar Monic Hendrickx.

De film was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival en werd er bekroond met het Gouden Kalf voor de publieksprijs. Sophie van Winden kreeg een Gouden Kalf voor de beste vrouwelijke bijrol en Van de Sande Bakhuyzen werd postuum geëerd met een speciale juryprijs voor zijn oeuvre.

Van de Sande Bakhuyzen stierf vorig jaar. Hij maakte met Maria Goos de films 'Cloaca' (2003) en 'Familie' (2001) en de dramaserie 'Oud geld' (1998-1999). Zijn verfilming van het Giphart-boek 'Ik omhels je met duizend armen' is vanaf 9 maart in de bioscopen te zien.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen