Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Slachtoffers: trek nominatie 'Paradise now' in

Shownieuws

Familieleden van Israëlische dodelijke slachtoffers van zelfmoordaanslagen willen dat 'Paradise now' wordt uitgesloten van de Oscars. Ze bieden een petitie aan.

(Novum/AP) - De familieleden van Israëlische dodelijke slachtoffers van zelfmoordaanslagen willen dat de Palestijns-Nederlandse film 'Paradise now' wordt uitgesloten van deelname aan de Oscars. Die worden zondag uitgereikt. Vrijdag overhandigen ze een door 32 duizend mensen ondertekende petitie aan de organisatie, de Academy of Motion Pictures.

'Paradise now' vertelt het verhaal van twee jonge Palestijnse vrienden uit Nablus op de Westoever, die een dubbele zelfmoordaanslag gaan plegen in Tel Aviv. De film kreeg in januari een Golden Globe en is genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film.

De familie van tieners die in 2003 bij een zelfmoordaanslag op een bus in de Israëlische stad Haifa omkwamen, vindt dat de film het leed van de slachtoffers veronachtzaamt en wereldwijd terroristische aanslagen zal aanmoedigen. De aanslag, die gepleegd werd door de militante beweging Hamas, kostte aan zeventien mensen het leven. Sinds eind 2000 zijn bij 124 zelfmoordaanslagen 521 Israëliërs omgekomen.

Zondag, de dag van de Oscar-uitreikingen, is het precies drie jaar geleden dat de aanslag in Haifa werd gepleegd. Volgens Yossi Zur, een van de organisatoren van de handtekeningenactie wekt de film de indruk dat het Israëlische gedrag de Palestijnen geen andere mogelijkheid geeft dan aanslagen te plegen. De 16-jarige zoon van Zur, Asaf, kwam om bij de aanslag in Haifa. "Ik vond het moeilijk er niet van overtuigd te raken dat ik de moordenaar ben van mijn zoon", zegt Zur. Sinds de film in Tel Aviv draait, is bijna elke voorstelling uitverkocht.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen