Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Idee 'Da Vinci Code' niet binnen auteursrecht'

Shownieuws

Het centrale idee uit Dan Browns bestseller 'The Da Vinci code' is zo algemeen dat het niet is beschermd door het auteursrecht. Dat zei zijn advocaat dinsdag.

(Novum/AP) - Het centrale idee uit Dan Browns bestseller 'The Da Vinci code' is zo algemeen dat het niet is beschermd door het auteursrecht. Dat zei zijn advocaat dinsdag in de rechtszaal in Londen. Michael Baigent en Richard Leigh, schrijvers van het boek 'Holy blood, holy grail', hebben Browns uitgever Random House aangeklaagd. Ze beweren dat hij een groot deel uit hun werk heeft gestolen en in zijn boek heeft verwerkt.

Baigent en Leigh stellen in 'Holy blood, holy grail' dat Jezus een relatie had met Maria Magdalena. Uit deze relatie zou een kind zijn voortgekomen. Deze veronderstelling speelt een belangrijke rol in het boek van Brown. Diens advocaat zegt dat dit idee zo'n hoge algemeenheidswaarde heeft dat niemand het zich kan toe-eigenen. Bovendien zijn de belangrijkste thema's uit het werk volgens hem niet terug te vinden in 'The Da Vinci code'.

Brown, die naar schatting bijna driehonderd miljoen euro heeft verdiend aan zijn boek, was dinsdag aanwezig in de rechtszaal. Volgende week verschijnt hij zelf voor de rechter. Naar verwachting wordt de zaak na dinsdag tijdelijk stilgelegd, zodat deze de tijd heeft beide boeken te lezen en met elkaar te vergelijken.

Als Baigent en Leigh in het gelijk worden gesteld, hangt Brown een miljoenenclaim boven het hoofd. Ook komt met een beschermde status voor de ideeën uit 'Holy blood, holy grail' mogelijk de release van de verfilming van 'The Da Vinci code' in gevaar. Vooralsnog staat deze gepland voor 17 mei, tijdens de opening van het filmfestival in Cannes. Sony Pictures heeft laten weten dat die datum hoe dan ook blijft staan.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen