Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Beraad over 'Paradise now'

Shownieuws

De organisatie van het Oscargala beraadslaagt over de nationaliteit van 'Paradise now'. Joodse groepen willen niet dat de film meedingt als Palestijns product.

De organisatie van het Oscargala beraadslaagt over de nationaliteit van 'Paradise now'. De Nederlandse productie van de Palestijn Hany Abu-Assad dingt mee in de categorie beste buitenlandse film als inzending van de Palestijnse Autoriteit. Volgens joodse en Israëlische groepen is dat geen erkende staat.

Groeperingen als de Zionistische Organisatie van Amerika vinden dat de film terrorisme goedpraat. 'Paradise now' is een film over twee Palestijnse mannen die een zelfmoordaanslag willen plegen in Tel Aviv.

"Degenen die zo'n film overladen met prijzen, moeten erover nadenken of zij, ook wanneer zij zich niet druk maken om de gevoelens van Israëli's, dezelfde keuze zouden maken als zijzelf, hun land of hun gezinnen het slachtoffer waren", schreef een Israëlische krant in een commentaar. Op internet circuleert een petitie, die is getekend door Israëli's en anderen, met de oproep de Oscarnominatie in te trekken.

Een woordvoerder van de Academy, die de Oscars uitreikt, ontkent tegenover persbureau Reuters dat joodse organisaties pressie op zijn organisatie hebben uitgeoefend. Eerder bevestigde een Israëlische diplomaat dat het Israëlische consulaat in Los Angeles en joods-Amerikaanse groepen probeerden te voorkomen dat de film als Palestijns product wordt gepresenteerd bij de Oscaruitreiking op 5 maart.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen