Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Minder ensembles goed voor theater'

Shownieuws

Er zijn teveel gesubsidieerde theatergezelschappen in Nederland. Een flink aantal zou moeten verdwijnen, zodat de overige kunnen investeren in kwaliteit.

Nederland heeft te veel gesubsidieerde theatergezelschappen. Een flink aantal zou moeten verdwijnen, zodat de overige kunnen investeren in kwaliteit. Dat zeggen prominente figuren uit de theaterwereld in De Volkskrant.

De uitspraken zijn een reactie op een recente noodkreet van Jan Post, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Theatergezelschappen en –producenten. Volgens Post gaat de sector 'keihard kapot' als de gezelschappen niet snel een verregaande samenwerking aangaan.

Het marktaandeel van het gesubsidieerde toneel zou de laatste acht jaar zijn gehalveerd, van dertig naar vijftien procent. Het aantal gesubsidieerde ensembles zou in de afgelopen dertig jaar zijn gestegen van een handjevol tot bijna honderd. Een groot deel daarvan heeft geen duidelijk artistiek profiel of eigen publiek, staat in de ochtendkrant.

Volgens Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam, komt de crisis niet door te weinig publieke belangstelling. Hij stelt dat er gewoon teveel gezelschappen zijn. De subsidies zouden juist naar de schouwburgen moeten. "Dan vallen de zwakke broeders vanzelf af, omdat ze domweg niet meer worden geprogrammeerd", staat in de krant.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen