Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Oscarwinnaars leven langer'

Shownieuws

Acteurs, actrices en regisseurs die een Oscar hebben gewonnen, leven langer dan genomineerden die zonder het gouden beeldje naar huis gaan.

Acteurs, actrices en regisseurs die een Oscar hebben gewonnen, leven langer dan genomineerden die zonder het gouden beeldje naar huis gaan. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in de maarteditie van Harvard Health Letter, een nieuwsbrief over gezondheid van de prominente Amerikaanse universiteit.

Oscarwinnende acteurs en actrices leven gemiddeld vier jaar langer dan niet-winnaars, regisseurs gemiddeld vierenhalf jaar, blijkt uit het onderzoek. De statistieken maken deel uit van een breder onderzoek naar de samenhang tussen sociale status, gezondheid en ouderdom.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Canadese arts Donald Redelmeier, die verbonden is aan de universiteit van Toronto. Redelmeier verklaart zijn resultaten door erop te wijzen dat Oscarwinnaars kunnen rekenen op meer werk, meer waardering en een hoger salaris.

Het onderzoeksresultaat gaat niet op voor scenarioschrijvers die een Oscar winnen. Zij sterven gemiddeld 3,6 jaar eerder dan niet-winnaars. Waarschijnlijk komt dat doordat zij met hun winst niet de status van superster bereiken en acteurs en regisseurs vaak wel.

De jaarlijkse Oscaruitreiking vindt zondag plaats in Los Angeles.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen