Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Abu-Assad kwaad op Oscar-organisatie

Shownieuws

De maker van 'Paradise now' is boos op de organisatie die de Oscars uitreikt, omdat deze Palestina niet zou erkennen. De film is genomineerd voor een Oscar.

(Novum/AP) - De maker van 'Paradise now' is laaiend op de organisatie die de Oscars uitreikt, omdat deze Palestina niet zou erkennen. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences noemt de Palestijnse Autoriteit als land van herkomst van de film.

Dit heeft de woede gewekt van de Nederlands-Palestijnse maker van 'Paradise now', Hany Abu-Assad. Hij noemt de beslissing een klap in het gezicht van het Palestijnse volk en de nationale identiteit. "Ook al gaat het om bezet Palestina, dan bestaat het nog wel. Steeds weer worden wij ontmenselijkt en wij worden bozer en bozer."

Abu-Assad vermoedt 'pressie vanuit Israël' op de Academy. De organisatie ontkent dat sprake is van druk die wordt uitgeoefend door een vreemde mogendheid. De 78e Oscaruitreiking is op 5 maart. 'Paradise now' is genomineerd in de categorie beste buitenlandse film.

'Paradise now' gaat over twee Palestijnse mannen die een zelfmoordaanslag willen plegen in Tel Aviv. Een van de activisten slaat op het laatste moment aan het twijfelen. Eerder deze maand won het drama een Golden Globe in de categorie beste niet-Engelstalige film. Die prijs geldt als graadmeter voor de Oscars. 'Paradise now' werd ook in Nederland bekroond. Hij kreeg op het filmfestival in Utrecht een Gouden Kalf.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen