Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Amsterdamse Daklozenkrant viert feest

Shownieuws

De Amsterdamse daklozenkrant Z bestaat tien jaar. De redactie maakt in één avond een extra nummer van Z-Magazine, in De Balie in Amsterdam.

De Amsterdamse daklozenkrant Z bestaat tien jaar. De straatkrant vierde dit al in september met een openbare lunch op de Dam. Donderdagavond worden de festiviteiten vervolgd met een bijzondere editie van de krant. De redactie maakt in één avond een extra nummer van Z-Magazine.

Het jubileumnummer wordt gemaakt tijdens een feest in De Balie in Amsterdam. De dakloze verkopers van de krant zijn hierbij aanwezig. De Balie is voor de gelegenheid omgetoverd tot een tijdschrift. Al 'bladerend' kun je door het gebouw lopen. De kleine zaal is omgetoverd tot redactielokaal. Er worden films vertoond en lezingen gegeven.

De Amsterdamse daklozenkrant is in 1995 opgericht naar het voorbeeld van The Big Issue uit New York. Het was niet de eerste daklozenkrant van Nederland. Utrecht had een jaar eerder de primeur met Straatnieuws. Tegenwoordig hebben meer steden in Nederland een eigen straatkrant.

Z-Magazine is snel gegroeid. Sinds 1997 verschijnt het blad tweewekelijks. Ongeveer tweehonderd dak- en thuislozen kopen het blad voor tachtig cent en verkopen het voor anderhalve euro. Het verschil mogen ze houden.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen