Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Stichting Conamus wordt Buma Cultuur

Shownieuws

Conamus gaat vanaf 1 maart door het leven als Buma Cultuur. Een fusie tussen beide muziekorganisaties is niet aan de orde, zegt een woordvoerder van Buma.

De Stichting Conamus gaat vanaf 1 maart door het leven als Buma Cultuur. Dat hebben Conamus-directeur Jerney Kaagman en Buma/Stemra-voorzitter Cees Vervoord woensdag bekendgemaakt. Een fusie tussen beide muziekorganisaties is niet aan de orde, zegt Buma-woordvoerder Noortje de Bakker.

Conamus promoot en ondersteunt sinds 1961 Nederlandse popmuziek en wordt voor een groot deel financieel ondersteund door de auteursrechtenorganisatie Buma. Volgens De Bakker wordt de naamsverandering van Conamus ingevoerd om 'alle activiteiten van Buma voor het publiek duidelijker te maken'. "De inkomsten uit de muziekindustrie lopen de laatste jaren erg terug. Wij willen alle muziekliefhebbers duidelijk maken dat Buma meer doet dan alleen het incasseren en uitkeren van vergoedingen aan muzikanten. Wij ondersteunen ook veel muziekprojecten."

Buma is een vereniging die de winst jaarlijks uitkeert aan haar leden, zegt De Bakker. Een groot deel van het Buma-geld gaat naar Conamus. Dat geld gaat onder meer naar het sponsoren van muziekevenementen, waaronder Noorderslag, het Amsterdam Dance Event en de Muzikantendag. "De naamsverandering van Conamus moet het muziekpubliek laten zien dat de Buma-opbrengsten in de muziekwereld blijven."

Buma en Buma Cultuur willen in de toekomst intensiever gaan samenwerken. De Bakker kan nog niet zeggen wat de samenwerking precies inhoudt. Wel zegt ze dat van een fusie tussen beide organisaties geen sprake is, ondanks dat de subsidie van de Nederlandse overheid voor popmuziek de laatste jaren onder druk staat. "Conamus doet haar werk perfect en daar moet Buma niet tussen gaan zitten. Iedereen moet doen waar hij goed in is."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen