Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Connery eist onderzoek naar Schots referendum

Shownieuws

Volgens Sean Connery heeft de Britse overheid het Schotse nationalisme opzettelijk tegengewerkt. Hij eist een onderzoek naar oude documenten.

(Novum/AP) - De Britse overheid heeft het Schotse nationalisme opzettelijk tegengewerkt. Dat stelt de 75-jarige acteur in ruste Sean Connery. Hij eist een onderzoek naar documenten die de Britse omroep BBC in handen zegt te hebben. Daaruit zou blijken dat de Britse overheid een referendum over Schotse autonomie opzettelijk vooruitschoof.

De toenmalige Britse premier Harold Wilson had de volksraadpleging in 1974 beloofd. Pas in 1979 werd het referendum gehouden. Toen stemde een kleine meerderheid van de Schotten voor meer autonomie, maar de opkomst was te laag om bindend te zijn.

Uit een document zou blijken dat een hoge ambtenaar uitstel van het referendum adviseerde. Binnen de Britse overheid bestond angst dat een onafhankelijk Schotland beslag kon leggen op olie in de Noordzee, zou in een ander document staan.

Connery, aanhanger van de Schotse Nationalistische Partij, streeft naar een onafhankelijk Schotland. Hij zei op BBC Radio te walgen van het cynisme dat uit de documenten spreekt. "Er is meer nodig dan verontschuldigingen. Er dient een echt onderzoek te komen."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen