Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Spielberg: filmmakers politiek bewuster

Shownieuws

Filmmakers zijn politiek meer uitgesproken sinds de herverkiezing van president George W. Bush in 2004. Dat zegt de Amerikaanse cineast Steven Spielberg.

Filmmakers zijn politiek meer uitgesproken sinds de herverkiezing van de Amerikaanse president George Bush in 2004. Dat zegt de Amerikaanse cineast Steven Spielberg maandag in diverse Amerikaanse media. Filmmakers willen hun onafhankelijkheid verklaren, zegt de 59-jarige regisseur. "Niemand vertegenwoordigt ons echt, dus nu vertolken wij onze eigen gevoelens en proberen wij terug te slaan."

Spielbergs nieuwste film 'Munich', sinds vorige week te zien in Nederland, is politiek omstreden. De film gaat over de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 en de daarop volgende wraakacties tegen de vermoedelijke Palestijnse daders. Spielberg toont volgens critici te veel begrip voor terrorisme en hekelt contraterrorisme.

Ook vanuit zijn eigen gemeenschap heeft de joodse filmmaker kritiek te verduren gekregen. "Fundamentalistische joden zijn woedend, omdat ik de Palestijnen dialoog heb gegeven en omdat ik die teksten liet schrijven door Tony Kushner", stelt Spielberg. Kushner staat bekend om zijn kritiek op Israël.

Volgens Spielberg is zijn film niet anti-Israëlisch, maar stelt die alleen vragen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen