Kies je favoriete radiostation

Dossiers

David Gilmour: 'Pink Floyd komt niet bij elkaar'

Shownieuws

David Gilmour zegt dat er geen reünie van Pink Floyd komt. Dat heeft de gitarist in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica verteld.

David Gilmour zegt dat er geen reünie van Pink Floyd komt. Dat heeft de gitarist in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica verteld. Sinds Pink Floyd in juli voor het eerst in meer dan twintig jaar weer in de klassieke bezetting optrad op Live8, gonsde het van de berichten over een nieuw album en een nieuwe tournee van de legendarische band.

Gilmour verklaart tegenover de krant er weinig voor te voelen om op zijn zestigste nog aan een wereldtournee met Pink Floyd te beginnen. "Het is genoeg zo. Pink Floyd is een groot en belangrijk deel van mijn leven, maar ik ben op dit moment gelukkig als ik alleen werk. Zelfs zonder Roger Waters wil ik niet opnieuw met Pink Floyd op tournee."

Gilmour voorziet ook praktische problemen bij een eventuele Floyd-reünie. "Toen Roger nog in de band zat, bepaalde hij nagenoeg alles. Na zijn vertrek zijn we op een democratische manier gaan werken. Ik denk dat Roger er moeite mee zal hebben om terug te keren in de band en niet meer alles voor het zeggen te hebben."

Roger Waters ontpopte zich na het vertrek van oprichter Syd Barrett in 1968 als de belangrijkste songschrijver van Pink Floyd. Zijn overheersende rol zorgde in 1979 tijdens de opnames van het album 'The wall' voor grote spanningen in de band. Waters zette tijdens de tournee van 'The wall' toetsenist Richard Wright uit de groep en verklaarde in 1983, na het album 'The final cut', dat Pink Floyd uit elkaar was.

De andere bandleden, Gilmour en drummer Nick Mason, hielden er een heel andere mening op na. Zij namen vier jaar later zonder Waters, maar met Wright, het album 'A momentary lapse of reason' op. De woedende Waters sleepte zijn oude bandmaten daarop voor de rechter, maar deze oordeelde dat Gilmour, Mason en Wright gewoon als Pink Floyd albums mochten blijven maken en op tournee konden gaan.

In La Repubblica verklaart Gilmour dat de voormalige kemphanen met de reünie op Live8 'een positieve boodschap wilden afgeven'. "Roger en ik hebben al zo lang een slechte relatie. Het is niet goed om met zoiets in je hart rond te blijven lopen. Ik zou er de rest van mijn leven enorme spijt van hebben gehad als we Live8 niet hadden aangegrepen om de wereld te laten zien dat dit verkeerd is."

Van David Gilmour verschijnt op 6 maart het soloalbum 'On an island'. Hij verzorgt op 19 en 20 maart twee reeds uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Van Roger Waters verscheen in september de opera 'Ça ira'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen