Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Filmmaker István Szabó werkte voor geheime politie

Shownieuws

De filmmaker István Szabó werkte voor de geheime politie van het communistische Hongarije. Hij verstrekte informatie over medestudenten aan de filmacademie.

(Novum/AP) - De Hongaarse filmmaker István Szabó werkte voor de geheime politie van het communistische Hongarije. Dat vertelt de 67-jarige regisseur vrijdag in een interview met het Hongaarse dagblad Népszabadság.

Szabó gaf de autoriteiten informatie over medestudenten aan de theater- en filmacademie van Boedapest. Hiertoe zou hij zijn gedwongen om het leven van een dissidente klasgenoot te redden. Een Hongaars weekblad schreef donderdag dat Szabó onder de codenaam 'Endre Kepesi' tussen 1957 en 1963 rapporten schreef voor de geheime politie.

De filmmaker is trots op zijn verleden. "Het werk voor de geheime politie was het meest moedige van mijn leven. Ik heb nooit meer zo weinig angst gevoeld."

In 1981 won Szabó's film 'Mephisto' een Oscar voor beste buitenlandse film. De film gaat over een kunstenaar die collaboreert met het nationaal-socialisme. De Hongaarse regisseur ontving vorig jaar een oeuvreprijs op het Nederlandse festival Film by the Sea.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen