Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'North country' belangrijkste film voor vrouwen

Shownieuws

'North country' is dè film voor vrouwen. Dat is de uitkomst van een peiling naar de belangrijkste film voor vrouwen. De film gaat over seksuele intimidatie.

(Novum/AP) - 'North country' is dit jaar dè film voor vrouwen. Dat is de uitkomst van een peiling van New York Women in Film & Television naar de belangrijkste film voor vrouwen van het afgelopen jaar. Bijna twintig procent van de stemmen ging naar 'North country', de verfilming van de eerste geslaagde Amerikaanse rechtszaak wegens seksuele intimidatie.

Het drama over raciale verhoudingen 'Crash' kwam als tweede uit de bus. Dansdocumentaire 'Mad ballroom' werd derde, gevolgd door Ang Lee's 'Brokeback mountain' en 'Transamerica'.

Marilyn Agrelo, die tekende voor de film 'Mad ballroom', werd verkozen tot beste vrouwelijke regisseur. "Met dit onderzoek willen we het werk van vrouwen achter de camera onder de aandacht brengen", zegt organisator van de peiling Terry Lawler. "Werk dat vaak keihard wordt genegeerd tijdens de Oscars."

Volgens Lawler zijn vrouwen in opkomst in de entertainmentindustrie, maar lopen ze nog steeds vaak tegen muren aan. Met name tijdens het award-seizoen zouden vrouwelijke filmmakers over het hoofd worden gezien. Tot nog toe werden drie vrouwelijke regisseurs genomineerd voor een Oscar voor beste regie. In 2003 was dat Sofia Coppola voor 'Lost in translation', in 1993 Jane Campion voor 'The piano' en in 1976 Linda Wertmuller voor 'Seven beauties'.

'North country', met Charlize Theron in de hoofdrol, draait vanaf 9 maart in de Nederlandse bioscopen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen