Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Tapdanser Fayard Nicholas (91) overleden

Shownieuws

Fayard Nicholas, die samen met zijn broer Harold een tapdansduo vormde dat de wereld versteld deed staan, is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden.

(Novum/AP) - Fayard Nicholas, die samen met zijn broer Harold een tapdansduo vormde dat de wereld versteld deed staan en tal van andere dansers, onder wie Fred Astaire, tot voorbeeld diende, is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden.

De gebroeders Nicholas traden vanaf in 1932 op in de New-Yorkse Cotton Club. Fayard was toen achttien en Harold elf. Ondanks de moeilijkheden die zwarte artiesten ondervonden vonden ze toch hun weg naar Broadway en later Hollywood. Met hun spectaculaire danscapriolen in de musicalfilm 'Stormy weather' uit 1943, met Lena Horne en Bill 'Bojangles' Robinson, lieten ze een onvergetelijke indruk achter. De in 2000 overleden Harold noemde zijn zeven jaar oudere broer Fayard ooit 'een dichter, die met zijn handen en voeten praat'.

De legendarische choreograaf George Balanchine beschouwde wat de gebroeders Nicholas deden als ballet. Een officiële dansopleiding hadden ze niet. Danser-acteur Gregory Hines zei ooit dat als er ooit een film over het leven van de broers gemaakt zou worden, de dansnummers door middel van computeranimaties in beeld gebracht zouden moeten worden, omdat niemand ze kon uitvoeren.

In 1948 was Fayard voor het laatst samen met zijn broer te zien in een film. Dat was 'The pirate' met Gene Kelly. In 1989 kreeg Fayard een Tony Award voor zijn choreografie van de Broadway-show 'Black and blue'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen