Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fotografen moeten euro betalen voor foto's Diana

Shownieuws

3 Mannen die foto's maakten van het ongeluk van prinses Diana en Dodi Al Fayed zijn veroordeeld wegens 'schending van privacy'.

(Novum/AP) - Drie mannen die in 1997 foto's maakten van het ongeluk van prinses Diana en haar vriend Dodi Al Fayed zijn veroordeeld voor 'het schenden van privacy'. Het hof van Parijs heeft bepaald dat de drie een symbolisch bedrag van een euro moeten betalen.

De fotografen waren in 2003 vrijgesproken, omdat een verongelukte auto op een openbare weg volgens de rechter geen privé-terrein is. Toch vond het Franse hooggerechtshof dat de drie zich wel hebben schuldig gemaakt aan schending van de privacy. De zaak werd daarom teruggestuurd naar het hof voor een nieuwe uitspraak.

Het gaat om foto's van het paar bij het Ritz Hotel en foto's die na het ongeluk zijn gemaakt. De drie fotografen moeten behalve een euro de kosten van een advertentie in drie kranten of tijdschriften betalen. Daarin wordt de uitspraak gepubliceerd.

De aanklacht was ingediend door de vader van Dodi Al Fayed, de miljonair Mohammed Al Fayed. De familie van Diana was niet betrokken bij de zaak. In 2002 liet het hooggerechtshof de aanklachten wegens doodslag tegen negen fotografen vallen, onder wie deze drie.

Lady Di en Al Fayed kwamen op 31 augustus 1997 om het leven toen hun chauffeur tegen een pijler aanreed in een tunnel in Parijs. De enige overlevende was Diana's lijfwacht Trevor Rees-Jones. Een Franse rechtbank oordeelde in 1999 dat geen opzet in het spel was bij de dood van Diana en haar partner. Volgens de rechter was de botsing te wijten aan de chauffeur, die te hard reed en onder invloed was van alcohol en medicijnen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen