Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Disney neemt Pixar over

Shownieuws

Walt Disney neemt de animatiestudio Pixar, van 'Toy story' en 'Finding Nemo', over. Disney betaalt 7,4 miljard dollar, zes miljard euro, in aandelen.

(Novum/AP) - De Walt Disney Corporation neemt de animatiestudio Pixar over. Disney betaalt 7,4 miljard dollar, zes miljard euro, in aandelen. Steve Jobs, directeur van Pixar Animation Studio's, wordt hierdoor een van de grootste aandeelhouders van Disney. Pixar is bekend van onder meer de films 'Toy story' en 'Finding Nemo'. Disneys eigen animatiestudio had minder succes met 'Lilo & Stitch' en 'Treasure planet'.

De overeenkomst betekent niet dat de bedrijven in elkaar opgaan. Pixar blijft opereren vanuit de huidige locatie in het Californische Emeryville en houdt de eigen naam. "Ook de unieke creativiteit van Pixar blijft behouden", zegt Jobs.

Disney co-financierde en distribueerde de afgelopen twaalf jaar de animatiefilms van Pixar. Die overeenkomst eindigt in juni, als Pixar de nieuwste film 'Cars' aflevert. Onder de voormalige directeur van Disney, Michael Eisner, leek er geen nieuwe deal te komen. Bob Iger, de nieuwe man, heeft na maanden overleg deze overname bereikt. "We verwelkomen de unieke cultuur van Pixar", zegt Iger. "Die leidt al jaren tot succesvolle en innovatieve films."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen