Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Britse politie pakt terreuracteurs op

Shownieuws

De Britse politie heeft twee filmacteurs die Al-Qaida-verdachten spelen gearresteerd. De acteurs uit 'The road to Guantanamo' kwamen terug van een filmfestival.

(Novum/AP) - De Britse politie heeft twee acteurs die terreurverdachten spelen en twee ex-gevangenen van Guantanamo Bay opgepakt. De vier kwamen terug van het filmfestival in Berlijn, waar hun film over de Amerikaanse gevangenis op Cuba een Zilveren Beer won. De mannen zijn binnen een uur vrijgelaten. Het is onbekend of ze ergens van worden verdacht. Acteur Rizwan Ahmed zegt dat de politie hem uitschold en vroeg of hij met de film de islamitische zaak wilde bevorderen.

In Guantanamo zitten bijna vijfhonderd mannen uit veertig landen vast, die door de Verenigde Staten worden aangemerkt als terreurverdachten. Enkelen zijn in staat van beschuldiging gesteld. De meesten zijn opgepakt in Afghanistan en zitten sinds enkele jaren vast. Amerika heeft zich tot nu toe niets aangetrokken van de kritiek van diverse landen en mensenrechtenorganisaties over onder meer de behandeling van de gevangenen.

De winnaar van de Zilveren Beer, 'The road to Guantanamo', is geregisseerd door Michael Winterbottom en Mat Whitecross. Het is nog onbekend of de film in de Nederlandse bioscoop wordt vertoond.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen