Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Harry Potter best verkochte boek in 2005

Shownieuws

'Harry Potter en de halfbloed prins' was vorig jaar het best verkochte boek in Nederland. Vanaf november tot eind december werden 600.000 exemplaren verkocht.

Harry Potter best verkochte boek in 2005

'Harry Potter en de halfbloed prins' was vorig jaar het best verkochte boek in Nederland. Vanaf de verschijning van het boek in november tot eind december werden zeshonderdduizend exemplaren verkocht. Dat maakt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekend bij de publicatie van de CPNB Top-100, de jaarlijkse lijst van honderd best verkochte boeken.

In de boekenwereld is 2005 het jaar van de 'megasellers' geworden, meldt de Stichting CPNB. Van zeven titels werden meer dan 150 duizend exemplaren verkocht. Dat is volgens de stichting een ongekend aantal.

Jan Siebelink is met een zesde plaats voor 'Knielen op een bed violen' de meest verrassende titel op een hoge positie, meldt de stichting. Dergelijke hoge posities zijn doorgaans niet weggelegd voor literaire werken. Siebelink won vorig jaar de AKO-literatuurprijs met zijn boek. De lijst van zeven 'megasellers' wordt afgesloten door de nieuwe versie van 'Het groene boekje'.

De Amerikaanse schrijver Dan Brown mag zich de best verkochte auteur noemen. Vorig jaar werden 950 duizend boeken van zijn hand verkocht. Hij staat op de plaatsen twee, drie en vijf in de lijst. Nicci French staat op de vierde plaats met 'Vang me als ik val'.

Annie M.G. Schmidt staat het vaakst in de lijst van honderd boeken. Van de in 1995 overleden schrijfster zijn vier titels te vinden, waaronder 'Jip en Janneke. Sinterklaas komt!' en 'Pluk van de Petteflet'.

De CPNB Top-100 wordt samengesteld op basis van de verkoopcijfers van de uitgevers, die door accountants worden gecontroleerd.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen