Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oscars alvast te bewonderen bij galerie

Shownieuws

Vijftig gouden Oscarbeeldjes zijn tentoongesteld bij een galerie in New York. Ze verhuizen later naar Los Angeles. Op 5 maart mogen de winnaars ze meenemen.

(Novum/AP) - Vijftig goudkleurige Oscarbeeldjes zijn tentoongesteld achter het raam van een galerie op Times Square in New York. De vers gesmede exemplaren zijn daar tot 1 februari te bewonderen. Daarna verhuizen ze naar een tentoonstelling in Los Angeles. Na de uitreiking van de Oscars op 5 maart mogen de beeldjes met de winnaars mee naar huis.

Elk Oscarbeeldje is ruim 35 centimeter hoog, weegt bijna vier kilo en stelt een ridder voor die een zwaard vasthoudt en op een filmrol staat. De Oscar bestaat uit tin, koper en een laagje goud van 24 karaat.

De firma R.S. Owens and Co uit Chicago maakt de Oscars. Daar doet het bedrijf jaarlijks drie tot vier weken over. Er worden een stuk of negentig Oscars geproduceerd: vijftig voor de winnaars en veertig reserve-exemplaren. De productiekosten liggen rond 250 euro per beeldje.

De eerste Oscar werd op 16 mei 1929 uitgereikt aan Emil Jannings voor zijn rollen in 'The last command' en 'The way of all flesh'. Inmiddels zijn er 2578 Oscars vergeven. Vermoedelijk is het beeldje de meest herkenbare prijs ter wereld.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen