Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zanger James Blunt kent meer dan één kunstje

Shownieuws

Zanger en songwriter James Blunt wil niet dat mensen zich te veel richten op zijn single 'You're beautiful'. Volgens de zanger heeft zijn album meer te bieden.

(Novum/AP) - Zanger en songwriter James Blunt wil niet dat mensen zich te veel richten op zijn debuutsingle 'You're beautiful'. Volgens de zanger heeft zijn album 'Back to bedlam' nog veel meer te bieden. Het is eigenlijk een boek met tien hoofdstukken, zegt hij.

De 28-jarige Blunt gebruikt zijn tijd in het Britse leger als een belangrijke inspiratiebron voor zijn teksten. Hij wilde eigenlijk zijn hele leven al muzikant worden. Blunt leerde jong gitaar en piano spelen. Hij begon op 14-jarige leeftijd met het schrijven van nummers.

Toen hij de leeftijd kreeg om fulltime met muziek aan de slag te gaan, koos Blunt echter voor het leger. Hij is vier jaar militair geweest. Het werk bracht hem in 1999 bij een Navo-vredesmissie in Kosovo. "We waren in een land waar mensen elkaar vermoordden en we stonden letterlijk tussen hen in om dat te voorkomen," zegt Blunt. 'No bravery' gaat over een tragedie die hij als soldaat aanschouwde.

Toen de zanger terugkwam uit Kosovo richtte hij zich serieus op de muziek. Al snel viel hij op bij het management van Elton John. Later merkte Linda Perry hem op, die eerder hits schreef en produceerde voor onder anderen Pink, Courtney Love en Christina Aguilera. Bij haar kreeg Blunt de deal van zijn leven. Hij verhuisde naar Los Angeles en werkte samen met producer Tom Rothrock.

Blunt bracht in oktober 2004 zijn eerste album 'Back to bedlam' uit. "Mijn ambitie was om een album te maken dat ik omhoog kon houden en zeggen dat daar alle nummers op staan die ik in mijn hoofd hoor", zegt de zanger. "Ik had een album gemaakt dat ik zelf echt goed vond. Dat is het allerbelangrijkst voor mij."

De zanger verkocht vorig jaar anderhalf miljoen albums en bracht de best verkochte single in Groot-Brittannië uit.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen