Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Meneer Harmsen geduldig met jonkies

Shownieuws

Wik Jongsma, meneer Harmsen uit GTST, had altijd veel geduld met zijn jonge, onervaren collega's. Dat zegt Sabine Koning, die elf jaar lang Anita speelde.

Acteur Wik Jongsma, beter bekend als meneer Harmsen uit de soapserie 'Goede tijden, slechte tijden' (GTST), had altijd veel geduld met zijn jonge, vaak onervaren tegenspelers. Dat zegt actrice Sabine Koning. "Als je net in de serie zat, was het heel fijn om met een ervaren acteur te spelen. Hij had altijd veel geduld met alle jonkies die hij tegenover zich had", zegt de actrice, die elf jaar Anita Dendermonde speelde, maandag in Algemeen Dagblad. "Terwijl hij erg kon vloeken als hij zelf zijn tekst vergat."

Jongsma is vrijdag voor het laatst in de soap te zien. In 1998 is prostaatkanker bij hem geconstateerd en daar is hij nooit helemaal bovenop gekomen. "De onzekere situatie rond zijn gezondheid en de hoge druk die het werk met zich meebrengt, heeft ertoe geleid dat we samen de knoop hebben doorgehakt", zegt uitvoerend producent Dag Neijzen van GTST.

Neijzen benadrukt dat het een zware beslissing was, omdat Jongsma 'onvervangbaar' is. "Heel Nederland herkent de boze conservatieve buurman die zijn vingertje opheft en zijn moraal probeert op te dringen. Een ongewoon, typisch Nederlands karakter", legt de producent uit. "Wik heeft met zijn vertolking de afgelopen vijftien jaar een icoon gecreëerd en dat bewaakt."

De schrijvers van de soap hebben ervoor gezorgd dat meneer Harmsen de serie lachend verlaat. Hij heeft zijn grote liefde gevonden in Louise, gespeeld door Adrienne Kleijweg, en verhuist met haar naar het buitenland.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen